Zo maak je jouw verhuizing een eitje

Ga je binnenkort verhuizen? Er komt natuurlijk een hoop kijken bij een verhuizing. Zo zal je alle administratieve zaken moeten regelen, zoals het inschrijven bij de gemeente en het regelen van de contracten. En ook de verhuizing zelf vergt planning en vele uren pakwerk. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Hieronder lees je wat tips die je verhuizing hopelijk een stuk soepeler kunnen laten verlopen.

Maak een planning

Planning is echt cruciaal bij een verhuizing. Mijn eerste tip is dan ook om een notitieboek aan te schaffen en daarin alles voor je verhuizing bij te houden. Schrijf op wat je precies administratief in orde moet maken zodat je dit niet vergeet. Er zijn veel checklist vanuit bijvoorbeeld woning organisaties of de gemeente die je kunt downloaden. Zo vergeet je geen belangrijke zaken!

Meet alle meubels die je hebt of wilt gaan aanschaffen op. Vervolgens kun je de plattegrond van je woning in je planning toevoegen, en hierop alvast de indeling van je woning uittekenen. Je zal misschien denken dat je meubels en spullen vanzelf wel hun plek vinden in je nieuwe woning. Maar het scheelt een hoop tijd om dit vooraf goed inzichtelijk te maken.

Wanneer je dozen gaat inpakken geef deze dan een nummer. Je kunt zo bijvoorbeeld dozen die voor de keuken bedoeld zijn een nummer geven, en een ander nummer voor de woonkamer. Bij het uitpakken weet je zo precies wat waarheen moet. Je kunt de nummers ook gebruiken in je planner. Zo kun je eventueel extra aangeven welke dozen breekbare spullen bevatten, of hoeveel er zijn voor een bepaalde ruimte.

Bescherming van spullen

Heb je nog dekens? Gebruik deze dan om waardevolle spullen of meubels te beschermen. De dekens kun je na de verhuizing gemakkelijk wassen. Wanneer je bijvoorbeeld papier gebruikt, blijf je uiteindelijk achter met een huis vol papier. Het geeft dus een hoop onnodige troep terwijl je met lakens of oude T-shirts hetzelfde bereikt.

Witgoed hebben vaak een specifieke instructie wanneer je ze gaan verhuizen. Let hier goed op! Een wanmachine kun je bijvoorbeeld alleen verhuizen met een vastgezette trommel. Je koelkast kun je het best eerst laten ontdooien, voordat je hem gaat verhuizen.

Bespaar jezelf tilwerk

Je kunt overwegen om professionele verhuizers het zware tilwerk te laten doen. Het is echter ook prima zelf te doen wanneer je goed voorbereid bent. Huur een bus die je de hele dag kunt gebruiken en zorg dat je vrienden of kennissen ruim van te voren om hulp vraagt. Ook is het aan te raden om steekwagens of een hefkar te huren. Zo kun je zware dozen makkelijk verplaatsen.