Werken met onze handen is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt vast wel eens de uitspraak “twee linkerhanden” gehoord. Dit betekent eigenlijk dat iemand totaal niet goed is in klussen. Vroeger kreeg je dit vanuit huis mee. Mijn vader leerde mij alles wat hij wist over klussen. Ik durf te wedden dat driekwart van de Nederlandse mannen tussen de 40 en 60 jaar weten hoe ze moeten verven, lakken, een band verwisselen, een lamp vervangen, of een schilderij moeten ophangen. Over zo’n 40 jaar denk ik dat dit flink veranderd is. Iedereen studeert langer door, bijna niemand wordt nog praktisch opgeleid en dat terwijl Nederland een serieus huizen tekort heeft. Er is een enorm te kort aan woningen. Natuurlijk wil de staat dit veranderen door veel huizen te gaan bouwen, maar straks zijn er geen bouwvakkers meer over. Google zelf even op “vacatures bouw”. Er zijn niet normaal veel vacatures vrij. Heel Nederland zoekt naar bouwvakker. Als jij goed met je handen kunt werken ben je goud waard, dus waarom word je geen bouwvakker?

In de rij voor de bouwvakker

Heeft u wel eens gekeken naar een uitzendbureau voor de bouw. Er zijn ontzettend veel vacatures vrij voor mensen in de bouw. Een uitzendbureau voor de bouw doet volgens mij ook hard haar best om genoeg bouwvakkers te vinden. Terwijl wij allemaal dachten dat ze straks voor wetenschappers in de rij zouden staan, staan de uitzendbureaus in de rij voor de bouwvakkers. Ik vind het nog steeds goed dat Nederland het stimuleert om door te studeren, maar op deze manier verliezen wij onze praktische mannen. De meeste professoren zullen niet weten hoe ze een plank moeten ophangen, laat staan een huis bouwen. Ondertussen is een uitzendbureau voor de bouw druk bezig met het vinden van genoeg bouwvakkers.

Twee rechterhanden

Als je goed bent met je handen zal ik eens zoeken op “vacatures bouw”. Dan zul je zien hoeveel werk er is voor mensen die goed zijn met hun handen. Je hoeft ook alleen maar op LinkedIn te zeggen dat je als bouwvakker op zoek bent naar werkt en binnen een paar uur zal een uitzendbureau voor de bouw jou een bericht sturen. De maatschappij zal altijd praktische mensen nodig hebben. Mensen die weten hoe ze dingen kunnen maken of repareren. Onze fixatie op hoogopgeleide heeft nu geleid tot een tekort aan bouwvakkers. Iedereen dacht dat je als hoogopgeleide het meeste ging verdienen. Maar het lijkt erop dat de bouwvakker de professoren gaan inhalen.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *