Wat is NLP en hoe werkt het?

NLP, ook wel Neuro Linguistisch  Programmeren genoemd, is een methoden om persoonlijke ontwikkeling te verbeteren en maakt stimuleert om jezelf te excelleren op bepaald vlak. In principe zorgt NLP ervoor dat je jezelf beter kan begrijpen, waardoor je handelingspatronen en communicatie zal vergemakkelijken. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van NLP. 

Herkomst van NLP

NLP is ontstaan in de jaren 70 en de methode in het leven geroepen door John Grinder (taalkundige) en Richard Bandler (psycholoog). Het oorspronkelijke doel van de NLP-ontwikkelaars was om de actieve factoren van succesvolle therapie te achterhalen, te verzamelen en inzichtelijk en dus leerbaar te maken. Ze gingen ervan uit dat het succes van een therapeut in wezen niet afhangt van de betreffende opleiding, maar van het vermogen om met elkaar om te gaan en te communiceren.

Hieruit ontwikkelde ze een model om het mogelijk te maken om meer begrip te hebben voor jezelf en elkaar, zonder vooroordelen te hebben. De basis van NLP ben jezelf en de mogelijkheid om te veranderen als persoon. Tegenwoordig wordt NLP vaak toegepast en er zijn dan ook verschillende opleidingen te volgen. Eerst zal je een NLP practitioner opleiding volgen. Daaropvolgend kun je doorstromen naar een Master of Coach opleiding. 

Opleiding volgen

NLP en communicatie

Jouw zintuigen: zien, horen, voelen, geur en smaak hebben allemaal een belangrijke betekenis, omdat ze duidelijk maken hoe je hierop reageert en communiceert. Om communicatie beter te begrijpen, is het logisch om de taal van de ander te spreken. Als iemand bijvoorbeeld in afbeeldingen spreekt, is beeldspraak erg duidelijk voor hen. Hier kun je rekening mee houden en op inspelen. 

De ethische houding van de NLP-gebruiker is essentieel. Omdat het nooit gaat om het opleggen van een eigen mening aan de ander, maar om het ontmoeten van de ander in z’n wereld en het leren begrijpen van het andere standpunt. Bij NLP veroordeel je de ander dus ook nooit. 

NLP integreert elementen uit een breed scala aan werkgebieden, waaronder gezins-, hypnose-, gestalttherapie, communicatiewetenschappen, systeemdenken, hersenonderzoek en collectieve kennis om jezelf beter te begrijpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *