Wat is een autovolgsysteem?

Bedrijven die een groot wagenpark hebben lopen tegen het probleem aan dat de controle hierover moeilijk te bewaren is. Wanneer de chauffeurs vertrekken en de weg op gaan heb je niet een direct overzicht hen. Maar daar is gelukkig een oplossing voor: het autovolgsysteem, ook wel fleet management genoemd. Met een auto volgsysteem ben je altijd op de hoogte waar de chauffeurs zich bevinden en kun je snel schakelen op onvoorziene omstandigheden. Daarnaast heeft een fleet management nog vele andere functies zoals dat het kan helpen bij het optimaliseren van de kosten en groener en veiliger rijden bijvoorbeeld. We vertellen je er meer over in dit artikel. 

Hoe werkt het autovolgsysteem? 

Het auto volgsysteem bestaat uit een software en hardware. De hardware is een GPS tracker die gemonteerd wordt onder het dashboard in de auto. Deze GPS tracker stuurt alle informatie door naar de software. In deze software (fleet management) krijg je een live overzicht te zien van waar de voertuigen zich bevinden, hoeveel kilometers ze hebben afgelegd, welke taken ze nog moeten uitvoeren etc. 

Voor wie is een autovolgsysteem geschikt? 

Vaak krijgen we de vraag hoe groot het wagenpark moet zijn om een autovolgsysteem te kunnen gebruiken. Er is  geen minimum of maximum aantal vereist om het systeem te kunnen werken. Wij werken met bedrijven die 5 auto’s hebben, maar ook met bedrijven die wel een paar honderd auto’s onder hun beheer hebben. 

Bespaar brandstofkosten en tijd 

Doordat u altijd precies op de hoogte bent van waar de voertuigen zich bevinden, kunt u snel schakelen als er een spoedklus binnenkomt. Via de fleet management software ziet u in één oogopslag welke chauffeur het dichtst bij is en wie de spoedklus dus het beste uit kan voeren zodat tijd en geld bespaard worden. Tevens zijn de ritten achteraf in te zien waardoor u de routes kunt optimaliseren. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat er met een fleet management software tot wel 10% op de brandstofkosten bespaart kan worden. Tevens heeft dit een positieve werking op duurzaam ondernemen. De overheid vraagt bedrijven om steeds meer aandacht te schenken aan dit onderwerp. Een auto volgsysteem draagt hier dus zeker aan bij! 

Veiliger rijden

Een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen is de snelheid. Het autovolgsysteem helpt chauffeurs op hun rijgedrag te letten. Bij gevaarlijk rijgedrag ontvangen zij waarschuwingen en meldingen vanuit het systeem waarop zij direct kunnen reageren en aanpassen. Met behulp van dashboard camera’s kunnen de managers eventuele bestuurders incidenten zoals te hoge snelheden of het te hard door bochten gaan controleren. 

Klantmanagement 

Uiteindelijk wilt u natuurlijk uw klanten tevreden stellen. Het auto volgsysteem helpt u om duidelijk naar klanten te communiceren over wanneer zij de levering kunnen verwachten. Staat er een file en dreigt de zending te laat te arriveren bij de klant? U bent meteen op de hoogte zodat u dit op tijd door kunt spelen naar uw klanten, nog voordat zij u bellen. Ook kunt u uw klanten de mogelijkheden om de zending online te volgen. Zo kunnen zij zelf kijken waar de chauffeur rijdt en hoe laat zij hem kunnen verwachten.