Verschillende varianten van de heftruck

Wanneer je denkt aan een heftruck, denk je al gauw aan een machine waarmee zware voorwerpen verplaatst kunnen worden middels twee vorken aan de voorzijde van de truck. Er bestaan echter nog veel meer varianten en daar ga ik het vandaag ik deze blog over hebben. Een heftruck kopen doe je natuurlijk niet zomaar en daarom is het belangrijk om te weten welke varianten er op de markt zijn en waarvoor ze worden ingezet.

Pompwagen

Een pompwagen, of ook wel palletwagen, wordt gebruikt voor het vervoeren van pallets. De wagen kan met de hand opgekrikt worden naar de geschikte hoogte en vervolgens met trekkracht worden verplaatst. Bij een elektrisch aangedreven pompwagen kan de gebruiker op een plateau plaatsnemen waarbij de bediening vervolgens via een aantal knoppen verloopt. Een palletwagen is een vrij compacte variant van een heftruck.

Reachtrucks

Een reachtruck is geschikt voor ruimtes met smalle paden en hoge rekken. De naam zegt het al een beetje maar de ‘reach’ truck kan tot hogere hoogtes materialen verplaatsten. De truck is vrij flexibel, snel en heeft weinig ruimte nodig. De reachtruck kan een hoogte van 11 meter bereiken en is speciaal vormgegeven waarbij de bestuurder aan de zijkant van de truck zit en zo goed overzicht heeft op de omgeving.

Hoogbouwtrucks

Een hoogbouwtruck komt in zijn gebruik goed overeen met de reachtruck. De truck is namelijk ook geschikt voor smalle paden en hoge stellingen. Het verschil zit in het design. Een hoogbouwtruck is verkrijgbaar in een man-up truck waarbij de bestuurder mee omhoog gelift kan worden, en een man-down truck, waarbij de bestuurder beneden blijft.

Stapelaar

Een stapelaar is geschikt voor het verplaatsen van pallets zowel horizontaal al verticaal. Ook de stapelaar kent, net zoals de pompwagen een handbediende en elektrische variant. Een stapelaar is geschikt om in kleine ruimtes te gebruiken. Je hebt de keuze uit een smalspoor en breedspoor stapelaar, afhankelijk van de te vervoeren goederen.

Heftruck

Voor zware werkzaamheden is een vorkheftruck de juiste variant. De heftruck kan goederen zowel horizontaal als verticaal vervoeren. Doordat de chauffeur op de wagen zit kan de heftruck voor zware en lange taken worden ingezet omdat de productiviteit hoger ligt dan wanneer er zelf met de wagen gereden moet worden. De goederen worden met vorken (lepels) opgetild en naar de juiste plaats vervoerd.

Dit was een kleine kijk in de verschillende soorten heftrucks en de doeleinden waarvoor ze geschikt zijn. Succes met het kopen van jouw nieuwe werkvoertuig en alvast vele veilige kilometers!