Mijn eigen tuin des overvloeds

In de moderne wereld dreigen we de simpele zaken van het leven nog wel eens te vergeten. Wie weet er bijvoorbeeld nog hoe je een vuur maakt? Wie kan zichzelf van voedsel voorzien zonder dat het onder een folietje bij de Albert Heijn in het koelvak ligt? Persoonlijk zijn deze basale maar zo belangrijke bezigheden van de mens mij nooit aangeleerd. Onlangs betrok ik echter een nieuwe woning, met een tuin erbij. Ik heb besloten dat ik in deze tuin zelf leven ga creeeren. Dat ik een moestuintje ga beginnen waar ik mijn eigen voedsel teel. In mijn tuin ga ik de simpele zaken van het leven ontdekken!

Een capi regenton voor de eerste levensbehoefte

Het belangrijkste wat een mens nodig heeft is water. Zonder water is het leven binnen een paar dagen afgelopen. Vandaar dat ik me afvroeg of ik in mijn tuin op een of andere manier water op kon vangen. Al snel kwam ik uit bij een capi regenton. Hiermee kun je water opvangen als het regent en de plantjes water geven tijdens droge tijden. Voor eigen consumptie zal ik nog steeds water uit de kraan moeten halen, maar het was nooit het idee om geheel zelfvoorzienend te zijn. Bovenal vind ik het belangrijk om kennis op te doen van de vaardigheden die mensen eeuwenlang hebben moeten beheersen om te kunnen overleven. De capi regenton is gemaakt van kunststof. Er zit een bladfilter in waardoor alleen regenwater wordt opgevangen. Vervolgens kun je dit met een kraantje aan de onderkant aftappen. Mijn beginnende moestuintje, waarin ik courgettes en tomaten heb geplant, kan ik geheel van regenwater laten groeien en bloeien, zonder dat ik het uit de kraan hoef te halen!

Het overleven van onze soort

Door klimaatverandering is het voortbestaan van onze soort allerminst zeker. We zullen duurzamer met onze aarde om moeten gaan om niet ten onder te gaan. Ook hiervoor is mijn project belangrijk. De capi regenton in mijn tuin is gemaakt in Nederland en er zijn dus geen materialen de hele wereld over gevlogen. Het is een duurzame ton. Daarnaast wordt water steeds schaarser. Wie zijn eigen tuin kan sproeien met water dat is opgevangen in een ton, hoeft in de droge zomermaanden niet onnodig het waternet te belasten. Zo is mijn hobbyproject met de capi regenton niet alleen leuk om een symbolische verbinding te voelen met een historische mens, maar ook belangrijk voor de moderne mens. Het kan anders en het moet anders. Daar moeten we de komende decennia heel hard aan gaan werken. En water opvangen met een capi regenton is een goed begin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *