Kosten besparende software voor complexe productieprocessen

Bedrijven in de maakindustrie hebben bij het produceren van producten doorgaans te maken met wisselende inkoopprijzen voor essentiële grondstoffen. Het productieproces moet echter wel gewoon door kunnen gaan. De producent zal de marges scherp in de gaten moeten houden om op tijd in te kunnen grijpen. Dit door verkoopprijzen van  producten aan te passen of op zoek te gaan naar andere alternatieven, zoals het wisselen van leverancier of de productielijn aanpassen. Voor complexe berekeningen die hierbij nodig zijn, kan men gebruik maken van verschillende software.

Slimme software voor besparing op de productiekosten

Voor bedrijven met gecompliceerde productieprocessen is het niet eenvoudig om software te vinden waarbij de data met elkaar te combineren is. Met de SAP Business One software is dit echter wel mogelijk. Sterker nog, deze software is met name ontwikkeld voor gecompliceerde productieprocessen waarbij verschillende soorten data met elkaar gecombineerd moeten worden en via een enkel scherm in analyses kunnen worden weergegeven. Hierbij wordt data van elk onderdeel van het productieproces meegenomen. Het gaat hierbij dan niet alleen om kosten voor grondstoffen, maar ook bijvoorbeeld de kosten die gemaakt worden voor verpakkingsmateriaal, verzendkosten en zelfs kosten voor het personeel of materialen kunnen worden meegerekend. Met deze software krijg je dus inzicht in elk apart onderdeel, maar is het teven mogelijk de software analyses uit te laten voeren en planmatig kosten te besparen op bijvoorbeeld toekomstige inkopen en andere noodzakelijke uitgaven.

Verantwoord voorraadbeheer is key!

Natuurlijk zorg je er als bedrijf voor dat je altijd voldoende voorraad hebt om aan de vraag van het moment te voldoen. Voor veel bedrijven is die vraag echter afhankelijk van een groot aantal factoren. Denk aan seizoensgebonden producten die het noodzakelijk maken dat in bepaalde perioden van het jaar de productie omhoog moet, terwijl men op het juiste moment de productie weer moet aanpassen. Een feilloze Material Requirements Planning (MRP Maakindustrie) is van essentieel belang bij het zicht houden op de kosten van het gehele productieproces. Door gebruik te maken van software zoals het SAP Systeem, eventueel uitgebreid met de PPS One extensie voor grote en meer gecompliceerde processen, behoudt met op elk gewenst moment dit inzicht. Ingrijpen in het productieproces of op belangrijke punten wijzigingen doorvoeren ken hierdoor een stuk effectiever.

Kosten Besparen in een complex productieproces is een kwestie van slim inkopen en de juiste keuzes maken. Wanneer men hierbij software bij gebruikt waarbij data niet met elkaar uitgewisseld kan worden, vertraagt dit het besluitproces. Dit zorgt voor extra en onnodige kosten. Goede kostenbesparende software mag daarom gezien worden als noodzakelijk onderdeel van het productiesysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *