Hoe maak je de juiste schoolkeuze?

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur en dat betekent dat er weer veel 8ste groepers zijn die deze zomer van school veranderen. Een spannend moment voor veel kinderen, ze maken kennis met een volledig nieuwe omgeving. In deze nieuwe periode gaan kinderen zich ontplooien tot jongvolwassenen. Daarom is het extra belangrijk dat zij dit doen op een plek die goed aan sluit bij het karakter van het kind. In dit artikel lees je hoe je de juiste school kiest samen met jouw kind.

Tip #1

Het bezoeken van open dagen is een belangrijk onderdeel van de juiste schoolkeuze. Daarom is het belangrijk dat jij met je kind zoveel mogelijk open dagen bezoekt. Zodat jullie samen een weloverwogen keuze kunnen maken. Je kunt het beste een agenda lijstje maken waar je alle open dagen in opneemt. Het zijn er vaak veel en op dezelfde datum. Het vergt dus wel de nodige planning.

Tip #2

Vraag advies aan neefjes, nichtjes, buren en andere mensen in jouw omgeving. Heb je een school op het oog? Ga dan even na of er iemand is in jullie omgeving die al ervaring heeft met deze school. Dit geeft toch net een iets ander beeld dan zo’n opendag. Op een opendag worden namelijk alleen maar de positieve kanten van een school weergegeven. En je wilt wel graag weten hoe het er echt aan toe gaat op zo’n school.

Tip #3

Misschien een beetje ver gezocht, maar kijk of er een leerlingenraad is op de school naar wens. Een leerlingenraad kan namelijk erg bepalend zijn op een school. Wanneer de school rekening houdt met feedback van leerlingen betekent dit dat waarschijnlijk een fijne plek is voor jouw kind.