De verschillende soorten camerabeveiliging

Camerabeveiliging zie je niet alleen meer in winkels, kantoren, restaurants of werkpanden, maar ook steeds vaker wordt er in huiselijke sferen ook gekozen voor beveiliging middels camerabeelden. Er zijn verschillende soorten camerabeveiliging verkrijgbaar op de markt met allemaal specifieke doeleinden en functies. Vandaag ga ik het hebben over deze verschillende soorten camerabeveiliging en welke geschikt is voor jou doeleinde.

Standaard analoge beveiligingscamera

Allereerst ga ik het hebben over de standaard analoge camera. De analoge camera’s worden al vele jaren gebruikt voor de beveiliging van gebouwen en huizen. Deze standaard camera is in zijn gebruik vrij simpel, de camera neemt beeld op waarna dit live of achteraf teruggekeken kan worden. Door de jaren heen is het beeld in kwaliteit veel scherper geworden, echter worden deze vorm van camera’s steeds meer vervangen door een moderne versie met uitgebreidere functies zoals een wifi-aansluiting of de mogelijkheid tot het opnemen van geluid.

HD-SDI bewakingscamera

De HD-SDI bewakinsgscamera’s worden geleverd met verschillende lenzen waarbij beeldkwaliteit ten alle tijde voorop staat. Dit komt voornamelijk door de voorziening van een 1080p full hd sensor. De camera’s werken met een stand-alone systeem middels een kabel. Een stand-alone systeem betekend dat er geen contact nodig is met een router of switches. Dit zorgt ervoor dat de camera’s over het algemeen betrouwbaarder zijn dan een camera die wel in verbinding met staan met andere apparatuur.

IP camera’s

De IP camera’s kun je opdelen in twee soorten, de HD IP camera’s voor professioneel gebruik en de camera’s voor thuisgebruik. De HD IP professionele bewakingscamera’s zijn verkrijgbaar in verschillende maten en met andere functies. De camera’s maken gebruik van een bestaand netwerk en worden voorzien van stroom via PoE of een aparte bron. Deze vorm van beveiliging beschikt niet over een wifi-verbinding maar kan wel middels Onvif (Open Network Video Interface Forum) aangesloten worden op een NVR (Network Video Recorder). Dan heb je ook nog de IP’s beveiligingscamera’s die speciaal zijn ontwikkeld voor thuisgebruik. Waar er voorheen vaak nog werd gewerkt met een model voorzien van een lagere resolutie, zijn inmiddels veel van deze modellen ook voorzien van scherper 720p beeld. Het verschil bij dit soort camera’s is het gebruik. Veel modellen zijn voorzien van wifi en luidsprekers waarbij je op een mobiele telefoon altijd kunt zien wat er in en rondom het huis gebeurd.

Voor de beste vorm van beveiliging is het belangrijk om advies te vragen aan een specialist, deze kan je meer vertellen over de modellen die passen bij jou specifieke wensen.