emmoties en gedrag na NAH

Forum om dingen te melden die niet op een ander forum passen, echter alleen voor Belgie.

Moderators: Moderators, Informatie verzorgers

emmoties en gedrag na NAH

Ongelezen berichtdoor mieke » wo jan 21, 2009 9:07 pm

http://www.sig-net.be/CalenderDetail.as ... 002&id=448Emoties en gedrag na NAH (code 74)
De gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel
Categorie: Vorming over niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Wanneer 6/02/2009
Uur 13 - 16 uur
Waar UZ Pellenberg
Inschrijven 0,00
Uiterlijk tot 1/02/2009

Inhoud
De persoonlijkheid van iemand kan door NAH veranderen. De omgeving merkt gedragingen of uitingen van emoties die voordien niet of in mindere mate aanwezig waren. Iemand met NAH kan veel vlugger geïrriteerd zijn, vatbaarder voor depressies, egocentrisch, woede-uitbarstingen hebben, enz. Stuk voor stuk gevolgen die lichamelijk minder zichtbaar zijn, maar wel een grote impact hebben op de relaties met dierbare personen. Hoe kan een mantelzorger hiermee omgaan?

NAH (niet-aangeboren hersenletsel) duidt op blijvende hersenbeschadiging a.g.v onder meer (verkeers)ongevallen, een beroerte, infecties of een hersentumor. De gevolgen voor de patiënt kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en de locatie van het letsel. Zichtbare bewegingsstoornissen, verstoorde werking van de zintuigen, aandachts- of geheugenproblemen, gedrags- en emotionele veranderingen komen vaak voor na NAH. Uiteraard kan dit leiden tot twijfels, verdriet, woede, onzekerheid en andere gevoelens die een blijvende invloed zullen hebben.

Het gezin en de directe omgeving belanden mee in deze veranderde situatie: de zorg over de toekomst loopt doorgaans over in ‘zorgen voor’ de geliefde persoon. Men spreekt in dat verband over ‘mantelzorg’: volledig vrijwillig geboden hulp op basis van bestaande relaties die vóór het incident zijn opgebouwd. Gezien de gevolgen van NAH doorgaans ook in het persoonlijk, emotioneel en relationeel functioneren merkbaar zijn, zijn moeilijke of verwarrende situaties niet uitgesloten. Het verwerken en aanvaarden van deze nieuwe realiteit is voor niemand eenvoudig. Het is een langdurig proces van vallen en opstaan. Praten of ervaringen uitwisselen helpt. We organiseren daarom een aantal ontmoetingsmomenten in het kader van een vorming rond een specifiek thema. Deze activiteiten worden begeleid door een therapeut en stellen de partners van personen met NAH centraal.


Begeleiding
Karla Michiels, klinisch neuropsychologe

Doelgroep
Breed publiek
Aantal deelnemers: maximum 30
Avatar gebruiker
mieke
 
Berichten: 2059
Geregistreerd: za apr 28, 2007 9:00 pm
Woonplaats: antwerpen

Keer terug naar Allerlei

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 [Bot] en 19 gasten

cron